14 نشانه افسردگی کودکان | افسردگی دوران کودکی

5/5 - (1 امتیاز)

افسردگی در کودکان

 

آیا نگران این موضوع هستید که کودکتان دچار افسردگی شده باشد؟ گاهی اوقات اکثر کودکان احساس ناراحتی، تنهایی و یا افسردگی می کنند. اما در صورتی که فرزندتان بطور مداوم ناراحت و ناامید است و این احساس بر روابط او تاثیر منفی می گذارد، ممکن است دچار افسردگی شده باشد.

 

افسردگی دوران کودکی
افسردگی دوران کودکی

افسردگی دوران کودکی نوعی اختلال در سلامت روان است که نیاز به تشخیص و درمان پزشکی دارد.

در هر دوره ای، از هر 5 کودک 1 کودک دچار اختلالات سلامت روان می باشد. خبر خوشایند اینست که مراکز تخصصی-درمانی می توانند به کمک روان درمانی و دارو این نوع اختلالات را تشخیص داده، درمان و کنترل نمایند. افسردگی دوران کودکی را نیز می توان به کمک این روش ها درمان نمود.

 

افسردگی دوران کودکی چه تفاوتی با حزن و اندوه دارد؟

افسردگی دوران کودکی نوعی ناراحتی مداوم است. هنگامی که کودک دچار افسردگی می شود، احساس تنهایی، ناامیدی، بی پناهی و بی ارزشی می کند. وقتی این ناراحتی ادامه پیدا می کند بر تمامی بخش های زندگی کودک تاثیر منفی می گذارد. همچنین در عملکرد روزانه کودک، تکالیف مدرسه و رابطه با همسالانش خلل ایجاد می کند. علاوه بر این ممکن است بر زندگی اعضای خانواده کودک نیز تاثیر بگذارد.

 

افسردگی دوران کودکی
افسردگی دوران کودکی

ممکن است بتوان افسردگی دوران کودکی را بکمک دارو و یا روان درمانی تشخیص داده و بطور موثر درمان نمود. در صورتی که این اختلال درمان نشود ممکن است منجر به خودکشی کودک شود.

علل بروز افسردگی دوران کودکی

علل بروز افسردگی در کودکان هنوز مشخص نیست. ممکن است عوامل زیر زمینه ساز بروز این اختلال در کودکان باشد:

  • اختلال در سلامت جسم
  • رویدادهای تلخ زندگی
  • پیشینه خانوادگی
  • محیط اطراف
  • ژنتیک
  • آسیب پذیری
  • اختلال بیوشیمیایی

 

14 نشانه افسردگی کودکان

علائم افسردگی در کودکان متغیر است. این امر بستگی به کودک و اختلال خلقی وی دارد. خیلی اوقات ممکن است این نوع افسردگی قابل تشخیص و درمان نباشد. دلیل آن اینست که این اختلال بشکل تغییرات احساسی و روانشناسی نرمال که طی دوره رشد کودک مشخص می شود، بروز پیدا کرده است.

علائم و نشانه های افسردگی در کودکان عبارتند از:

  1. تغییر سیستم تغذیه کودک (خواه پرخور خواه کم خور شود).
  2. تغییر سیستم خواب کودک (بی خواب شده و یا بیش از حد می خوابد).
  3. احساس ناراحتی و ناامیدی پایدار
  4. عدم تمرکز
  5. احساس خستگی و کمبود انرژی
  6. احساس بی ارزشی و یا گناهکار بودن
  7. اختلال در تفکر و یا تمرکز
  8. حساسیت بیش از حد نسبت به طرد شدن
  9. تحریک پذیری و یا عصبانیت
  10. شکایت از دردهای جسمی (مانند دل درد و یا سردرد) که طی دوره درمان بهبود پیدا نمی کنند.
  11. ضعف در انجام فعالیت های روزانه چه در خانه و چه در مدرسه، میان دوستان و یا فعالیت های فوق برنامه. حتی حین انجام کارهایی که مورد علاقه کودک می باشد.
  12. حذف اجتماعی
  13. فکر کرده به موضوعاتی همچون مرگ و یا خودکشی
  14. داد زدن و یا گریه کردن
افسردگی دوران کودکی
افسردگی دوران کودکی

 

بهترین مرکز درمان اختلالات کودکان در تهران

مرکز پزشکی جایروس کیدز مفتخر است با همکاری پزشکان متخصص و با استفاده از دانش روز، بهترین راهکار و درمان ها را به شما عزیزان و فرزند دلبندتان ارائه نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و اخذ نوبت اینجا را کلیک نمایید.

آیا این علائم در تمامی کودکان مبتلا به افسردگی بروز پیدا می کند؟

خیر. الزاما تمامی کودکان افسرده همه این علائم را ندارند. در حقیقت، کودکان در زمان ها و موقعیت های مختلف، علائم متفاوتی از خود بروز می دهند.

ممکن است برخی کودکان افسرده در محیط و شرایط سازمان یافته و منظم، رفتار معقولی داشته باشند. اما اکثر کودکان افسرده در انجام فعالیت های اجتماعی دچار مشکل شده و علاقه خود را به مدرسه از دست می دهند. همچنین عملکردشان در مدرسه ضعیف شده و ظاهرشان نیز تغییر می کند. ممکن است مواد مخدر و یا الکل مصرف کنند. حتی ممکن است کودکان بالای 12 سال سیگار بکشند.

گرچه این موارد در کودکان زیر 12 سال شایع نیست لیکن برخی کودکان اقدام به خودکشی می کنند. خصوصا زمانی که ناراحت و یا عصبانی هستند. مطالعات نشان می دهد که احتمال اقدام به خودکشی در دختران بیشتر است؛ اما در حقیقت وقتی پسران اقدام به خودکشی می کنند، احتمال مرگشان بیشتر است.

خطر خودکشی در کودکانی که خشونت، سوءمصرف الکل، سوءاستفاده جسمی ویا جنسی در خانواده شان بچشم می خورد، بیشتر است.

چه عواملی احتمال بروز افسردگی دوران کودکی را افزایش می دهد؟

در ایالات امریکا تقریبا از هر 40 کودک، یک نفر از افسردگی دوران کودکی رنج می برد. افسردگی دوران کودکی به وضوح در پسران زیر 10 سال دیده می شود. علاوه بر این احتمال بروز افسردگی در دختران 16 سال به بالا بیشتر است.

براساس مطالعات انجام شده در هر بازه زمانی، 15-10 درصد کودکان و بزرگسالان برخی علائم افسردگی را از خود بروز می دهند. احتمال بروز افسردگی در کودکی که یکی از والدینش در سنین کودکی دچار افسردگی شده باشد، افزایش می یابد. در صورتی که کودکی دچار افسردگی حاد شود، طی 5 سال بعدی در معرض افسردگی دیگری قرار می گیرد.

 

افسردگی دوران کودکی
افسردگی دوران کودکی

اختلال دوقطبی نیز شامل علائم افسردگی می شود . این اختلال در بزرگسالان شایع تر است. بسیاری از متخصصین بدنبال این سوال هستند که آیا کودکان نیز می توانند دچار اختلال دوقطبی واقعی شوند؟

ممکن است اختلال دوقطبی بهمراه اختلال بیش فعالی ناشی از کمبود توجه، اختلال وسواسی اجباری ویا اختلال رفتاری نمایان شود.

 

آیا می توان از بروز افسردگی دوران کودکی جلوگیری نمود؟

کودکانی که یکی از اعضای خانواده شان دچار افسردگی شده است، بیشتر در معرض خطر این اختلال قرار دارند. بنظر میرسد کودکانی که یکی از والدینشان از افسردگی رنج می برد نسبت به کودکانی که والدینشان دچار افسردگی نشده اند، احتمال اینکه دچار این اختلال بشوند، بسیار است.

همچنین کودکانی که دچار هرج و مرج و یا درگیری های خانوادگی هستند احتمال بروز افسردگی در آن ها بیشتر است. بنابراین این ها همان کودکانی هستند که به سمت مصرف الکل و یا مواد مخدر می روند.

 

چگونه می توان اختلال دوقطبی را در کودکان درمان نمود؟

کودکانی که علائمی شبیه اختلال دوقطبی شدید دارند اغلب به روش روان درمانی ویا مصرف داروی ترکیبی تحت درمان قرار می گیرند. معمولا داروی های تجویز شده شامل داروی تثبیت کننده خلق و خو (مانند لاموتریگین یا لیتیوم) و گاهی همراه با یک داروی ضد افسردگی می باشد.

کودکانی که احتمالا دچار اختلال دوقطبی شده اند می بایست بااحتیاط داروی های ضد افسردگی را مصرف کنند. چراکه احتمال شیدایی در آن ها وجود دارد. (نوعی رفتار تحقیر آمیز و یا بیش فعالانه).

 

درمان به کمک درمان گر

درمان به کمک درمانگر بسیار حائز اهمیت است. اما شما نیز نقش مهمی در درمان افسردگی کودک خود دارید. رعایت این نکات ساده و قدرتمند در خانه می تواند به فرزندتان کمک کند تا راحت تر با افسردگی خود مقابله کند.

مطمئن شوید که فرزندتان غذاهای مغذی می خورد. به اندازه کافی می خوابد و فعالیت های فیزیکی روزانه خود را انجام می دهد.

انجام این امور تاثیر مثبتی بر حال و احوال کودکتان دارد.

از با هم بودن لذت ببرید.

برای فرزندتان وقت بگذارید و کار هایی که هر دو از انجام آن لذت می برید، انجام دهید. پیاده روی، انجام بازی دلخواه، آشپزی، تماشای فیلم خنده دار و نقش بازی کردن از این دست فعالیت هاست.

به تدریج احساسات و حالات مثبت او را تشویق کنید(مانند لذت بردن، استراحت، سرگرمی و خوشی). این کار باعث می شود کودکتان آرام آرام بر حالت های افسردگی اش غلبه نماید.

افسردگی در کودکان
افسردگی در کودکان

مهربان و صبور باشید.

هنگامی که افسردگی در کودکان منجر به بروز بدخلقی و عصبانیت می شود، والدین نیز به راحتی خشمگین و ناامید می شوند. به خودتان یادآوری کنید که این حالت ها بخشی از علائم افسردگی هستند نه بی احترامی عمدی از سوی فرزندتان. از بحث کردن با کودکتان و گفتن کلمات زننده خودداری کنید.

 

 

افسردگی دوران کودکی : علائم هشدار دهنده خودکشی در کودکان !

والدین می بایست نسبت به علائمی که نشان دهنده احتمال خودکشی کودک افسرده است، هوشیار و آگاه باشند. علائم هشدار دهنده احتمال خودکشی در کودکان عبارتند از :

  • تمرکز روی موضوعات منفی و ناخوشایند
  • تصادفات مکرر
  • از دست داده موقعیت های مختلف
  • افزایش رفتار های نامعقول
  • گریه های مداوم و یا کاهش حالات عاطفی
  • افزایش رفتار های پرخطر
  • بروز علائم ناشی از افسردگی (تغییر در خورد و خوراک، خواب و یا فعالیت های کودک)
  • انزوای اجتماعی
  • سوء مصرف مواد مخدر
  • صحبت درباره مرگ و میر
  • صحبت درباره خودکشی و یا احساس ناامیدی و بی پناهی
افسردگی دوران کودکی
افسردگی دوران کودکی

 

آیا افسردگی دوران کودکی بدون درمان، از بین می رود؟

افسردگی دوران کودکی بصورت مرحله به مرحله (و یا بخش بخش) بروز پیدا کرده و سپس از بین می رود. گرچه در صورتی که کودک دچار یکی از انواع افسردگی دوران کودکی شود، احتمال اینکه در بزرگسالی دوباره دچار افسردگی شود، زیاد است. قطعا در صورت عدم درمان افسردگی دوران کودکی، اثرات ناشی از افسردگی می تواند بسیار جدی و حتی مرگبار باشد.

 

مترجم و محقق : عطیه فضلی

منابع :

https://www.webmd.com/depression/chidhood-depression#1

https://www.webmd.com/depression/childhood-depression#2

https://www.webmd.com/depression/childhood-depression#4

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا